Ma mely országokban érdemes ingatlanokba befektetni?

Konzervatív befektető számára

Ausztria

Nagyon stabil ingatlanpiac az ingatlanok évente 3 %-al növekvő áraival, még az ingatlanválság alatt is 2008 óta. Mivel nagyon stabil a politikai és vállalkozói környezet, és folytatódik az alpesi ingatlanok iránti kereslet úgy a hazai, mint a külföldi érdeklők részéről, a jövőben sem kell félni az árak csökkenésétől.

Ezenkívül, mivel a látogatók száma is stabil, az ingatlan tulajdonosa bérbeadásból nagyon kedvező jövedelemhez juthat, melynek mértéke 7 % körül van (ez az Alpokban lévő ingatlanok bérbeadására vonatkozik). Ezzel együtt az ingatlanok megtérülésének mértéke évi 10 % körül mozog.

Svájc

A svájci kereszt országának ingatlanpiaca nagyon hasonlít az ausztriaira. Jellemző rá a nagy stabilitás, valamint az ingatlan értékének valamivel alacsonyabb, de folyamatos növekedése. 2010 és 2011 között az ingatlanok árai Svájcban 4,9 %-al növekedtek. Ezen felül a svájciak népszavazásban megtiltották új üdülőingatlanok építését. A rendelet 2013. január 1-vel lép hatályba. Ingatlanok vásárlása második otthon céljára Svájcban az idei évben és a további években kedvező értéknövekedést vonhat maga után.

Franciaország

A gall kakas országa a világ élenjáró turistacélpontja. Csak a francia Riviérát évente tízmillió turista keresi fel. A látogatók mintegy fele külföldi. Az idegenforgalom magas színvonala jó lehetőséget biztosít bérbeadásból származó kedvező jövedelemre a turisták által kedvelt olyan népszerű úticélokban, mint Párizs, Cannes vagy Nizza. A bérbeadásból származó jövedelem garantált szintje évi 4,5 %, ez nagyon alacsony kockázat mellett érhető el.

Azonban a franciaországi ingatlanok árai nagyon változékonyak. A 2007-2011-es években bekövetkezett általános csökkenéssel szemben, bár az ingatlanközvetítők másra számítottak, 2011-ben viszonylag nagy számú eladás történt, és az ingatlanok árai is növekedtek. A családi házak árai esetében 3-6 %-al (a különböző statisztikák adatai kissé eltérőek). A francia ingatlanok árainak növekedését 2011-ben az eddig legalacsonyabb kamatlábak váltották ki, valamint az előző három év mélypontjától való elrugaszkodás, amikor a családi házak árai csökkentek, vagy változatlanok maradtak. 2008-ban az árak 4,9 %-al csökkentek, hasonló volt a helyzet 2009-ben, amikor a csökkenés 5 %-os volt. 2010-ben az árak többnyire azonos szinten maradtak (+0,6 %).

A fentieket figyelembe véve befektetést franciaországi ingatlanba azokat lehet ajánlani, akik elsősorban bérbeadásból származó garantált, alacsony kockázatú jövedelmet helyezik előtérbe. Ha olyan turisták által kedvelt helyeket választ, mint Párizs vagy az Azúr-part, szinte biztos lehet abban, hogy az ingatlan minimálisan megőrzi értékét, vagy az tovább fog növekedni.

Dinamikus befektető számára

USA

Warren Buffet, a legismertebb amerikai részvénybefektető a közelmúltban kijelentette, hogy a részvények helyett inkább USA-beli családi házakba fektetne be. A legfrissebb adatok alapján úgy tűnik, hogy a családi árak elérték mélypontjukat, és a piac kezd magához térni. Az amerikai ingatlanok árai 2006-hoz viszonyítva 33 %-al csökkentek. A legalacsonyabb szinten 2011 novemberében voltak. 2012 kezdete óta érezhetők az élénkülés jelei – növekszik a kiadott építési engedélyek száma, emelkedőben van az új lakásépítés, és növekszik a megvalósított eladások száma is. A mutatók többsége szerint az ingatlanok árai az USA-ban a bérbeadások áraihoz viszonyítva aláértékeltek kb. 10 %-al és a rendelkezésre álló jövedelemhez viszonyítva 23,6 %-al.

Ennek ellenére az árak növekedésére 2014 előtt nem számítanak. Addig is az ingatlanok tulajdonosai azokat nagyon előnyösen bérbe adhatják, a hozam elérheti ez évi 16 %-ot is. Ilyen jövedelem olyan ingatlanokba való befektetéssel érhető el, melyeket bankok kínálnak eladásra és áruk 50 000 dollár feletti. Ezenkívül egyes esetekben a bérbeadásból származó jövedelem állami támogatással fedezett a lakásfejlesztési program keretében (az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium programja), mely az ingatlanok tulajdonosainak nagyobb biztonságot nyújt abban, hogy a bérbeadásból származó jövedelmet valóban megkapják.

Szeretne konzultálni a megfelelő külföldi ingatlanbefektetési lehetőségekről? Lépjen velünk kapcsolatba.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: