Nyáron külföldre szeretne utazni? Vásároljon ott ingatlant

A saját külföldi ingatlan birtoklása már nem csak valóra vált álom, hanem a gondtalan és korlátlan nyaralás  szinonimája is. Néhány országba ugyanis a világjárvány idején is az ingatlantulajdonosok könnyeben léphetnek be az országba, mint a szokásos turisták. A határok fokozatos megnyitása során az elsők között nyitották meg a határokat azok előtt az emberek vagy társaságok előtt, amelyek külföldi ingatlanokkal rendelkeznek. Erre tavaly Horvátország volt példa, amely az ingatlanok vagy a jacht tulajdonosok érkezését helyezte előtérbe.

A home office vagy a távoktatás a gyermekek számára bárhonnan megvalósítható, ha jó internetkapcsolattal rendelkezik. És sok magyar a kellemesebb lehetőséget választja. A nap egy részét munkával és tanulással töltik, a hátralevő idejüket pedig a tengerparton, vagy a hegyekben a friss alpesi levegőn.

„A férjemmel több éve birtoklunk ingatlant Tenerifén, de most, a járvány idején sokkal többet használjuk, mint korábban. Azonban egy kicsit előre kell terveznünk, mert a Magyarorszára történő váratlan visszatérés egyenlőre kissé bonyolultabb. De akkor is megéri. A gyerekeink innen gond nélkül kezelik az iskolát, és mi a szakmánknak köszönhetően távolról is dolgozhatunk. Itt a helyzet sokkal nyugodtabb, mint Magyarországon. Az üzeletek és éttermek is nyitva vannak, azonban mi úgyis inkább a természetben vagy a tengerparton tartózkodunk”, mondja K.D.

Az ingatlan birtoklása egyértelmű előnyt jelent a szálláshelyek bezárásának idején. Ezért nem meglepő, hogy a külföldi ingatlanok iránt Európa szerte nagy az érdeklődés. A Sport Blue International Property, az Egyesült Királyság egyik vezető nemzetközi ingatlanügynöksége szerint 2020 és 2021-ben a napfényes Spanyolországban vagy Törökországban az ingatlan iránti érdeklődők száma szinte megduplázódott, összehasonlítva a 2019-es Covid előtti időszakkal szemben. Ezt a tendenciát a Rellox adatai is megerősítik.

A preferenciák megváltozása, illetve a Covid hogyan befolyásolta a külföldi ingatlanvásárlást

A tavalyi tavasszal összehasonlítva, amikor a járvány sok embert megdöbbentett, a lehető legnagyobb mértékben elszigetelődtek és várták a további fejlődést. Most azonban a viselkedésükban jelentős változás tapasztalható. Az emberek már nem várnak karba tett kézzel, és a saját kezükbe veszik az életüket. Egy külföldi ingatlan megvásárlása esetén a családjuknak kellemesebb életet biztosítanak a következő esetleges kedvezőtlen időszakokra. Ma már nem jelentenek akadályt az érkezéskor kötelező tesztek, amelyek sokak számára rutinná váltak ez idő alatt, vagy az esetleges kötelező karantén, amelyet a családok együtt töltenek el a saját ingatlanjaikban.
 
Ami magát az ingatlant illeti, jelentősen nőtt az elsősorban saját használatra alkalmas ingatlanok iránti érdeklődés. A lehető legnagyobb magánélet szempontja került hangsúlyozásra, ezért főleg a kisebb családi rezortokban fekvő apartmanok, házak kerültek előtérbe. A vevők inkább a természetben, vagy kisebb üdülőhelyekre koncentrálnak, azonban a hosszú távú tartózkodáshoz szükséges minden polgári kényelem közelében.

Azonban nemcsak a vevők viselkedése változott. Az ingatlanfejlesztők és az ingatlanügynökségek is reagálnak a járvány okozta változásokra, és a bevezetett korlátozásokra. Közülük sokan, főleg Spanyolországban, virtuális túrákat terveznek valamennyi ingatlanukról. „ A virtuális túrák már nem csak kiegészítő karakternek minősülnek, mint azelőtt. Most igazi értékesítési eszközként szolgálnak” – teszi hozzá Jan Rejcha a Rellox társaságból, aki az ilyen típusú szemléket is biztosítja. Természetesen az online túrák vagy találkozók a külföldi ingatlanfejlesztő cégek képviselőjével is lehetségesek.

Horvátország, Spanyország tengerpartjai vagy az osztrák hegyek ingatlanárak példái

A járvány kihatott az ingatlanárakra is, amelyek a legtöbb országban emelkedtek. Az Eurostat szerint az ingatlanár-index Ausztriában, Spanyolországban és Horvátországban évközben nőtt. 2020 harmadik negyedévében a 2019-es év azonos időszakához képest az index Ausztriában 8,9%-kal, Spanyolországban 1,8%-kal és Horvátországban 6,9%-kal nőtt. Nézzék meg azokat az ingatlanokat, amelyeket most megvásárolhatnak a horvát tengerparton, Spanyolországban vagy az osztrák Alpokban.

Belépési lehetőségek Horvátországba, Spanyolországba és Ausztriába

Horvátországba való belépéskor most fel kell mutatnia:

  • Negatív - 48 óránál nem régebbi RT-PCR teszt, vagy gyors SARS-CoV-2, 48 óránál nem régebbi antigénteszt, vagy a Covid-19 védőoltásról kapott igazolás (a második megkapott adagtól számított 14 nap, vagy igazolás a megkapott első adagról, ha az oltás csak egy adagban történik).
  • A 7 éven aluli gyermekek, akik a szülőkkel/ gondviselőjükkel utaznak, mentesítve vannak a teszteléstől és a kötelező karanténtól, ha azok szülei/ gondviselői megfelelnek a Horvátországba történő belépés fent említett feltételeinek.
  • Az utazás előtt ajánlott a nyomtatványt is kitölteni, amely alapján megkapják az összes szükséges információt a horvátországi tartózkodásukkal kapcsolatban.

Spanyolországba való belépéskor most fel kell mutatnia:

  • Negatív PCR teszt – mindenki, aki elmúlt 6 éves. 72 óránál nem idősebb PCR teszt (eredeti nyomtatott vagy elektronikus változatban, spanyol, angol, francia vagy német nyelven. Amennyiben más nyelven készült, hivatalos spanyol fordításra van szükség).
  • Kitöltött elektronikus nyomtatvány

Figyelemmel kell kísérni az egyes autonóm régiók aktuális helyzetét, amelyek különleges járványügyi intézkedéseket tehetnek. Egyes autonóm régiók korlátozzák az emberek mozgását a leginkább fertőzött városokba, városi területeken, ideértve például Madrid fővárosát is.

Ausztriába való belépéskor most fel kell mutatnia:

  • 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszt vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt angol vagy német nyelven
  • Elektronikus regisztráció 72 órával az országba való belépés előtt
  • Kötelező 10 napos karantén, amely legkorábban az országba való belépéstől számított 5. napon váltható fel antigén vagy PCR teszt elvégzésével. Ez nem vonatkozik például azon személyekre, akik üzleti célú, bírósági vagy egyéb hivatalos kötelezettség teljesítése céljából érkeznek az országba. Ebben az esetben a karantént bármikor lerövidíthetik, a PCR vagy antigén teszt teljesítésével.

Az ezen országokba való belépés jelenlegi feltételeiről részletes információkat talál a Magyarország zágrábi nagykövetségének, a Magyarország bécsi nagykövetségének vagy a Magyarország madridi nagykövetségének honlapján.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: