Hannibal Performance. Kiváló esti show a Rettenbach gleccseren

Az osztrák Alpokban akkor sem fognak unatkozni, ha egy pillanatra elhagyják a sípályákat. Bizonyíték a Hannibal Performance rendezvény.

Karthágó, a Pun háborúk, bátor katonai vezetők, akik több ezer zsoldos katona életét ugyanúgy pazarolták el, mint Önök az eurókat a söldeni bárokban. Ha érdeklődnek a történelem, vagy legalábbis Sölden iránt, akkor tavasszal nem hiányozhatnak a Rettenbach gleccseren, ahol az ún. Hannibál rendezvény kerül megrendezésre.

A történelmi forrásokból tudjuk, hogy Kr.e. 218 –ban Hannibál, a karthágói katonák parancsnoka Rómát szerette volna térdre kényszeríteni. Mivel a harci taktikák mestere volt, nem Szicíliában szállt partra, mint ahogy azt a rómaiak várták, hanem hajóival átúszta a Gibraltárt, hogy az európai kontinensre az Ibériai-félszigeten szálljon partra. Sagunto hadvezér vesztesége után, a célja eléréséhez de facto már csak a Pireneusok és az Alpok álltak az útjában.

Az út, amelyen akkor Hannibál a hadseregével végigment, ma már könnyedén megtehető, azonban az akkori európai népség számára ez elképzelhetetlen volt. Az európai népet annyira meglepte a karthágói hadsereg bátorsága és eltökéltsége, hogy a Hannibál Alpokon való átkeléséről számos legenda született. Azonban az az igazság, hogy Hannibál Alpokon való legendás átkelésének útvonala nem teljesen ismert. A helybéli antik írók valahogy elfelejtették részletsen leírni. Azonban Hannibál hadseregének számát nem felejtették el megszámolni, beleértve az állatokat is, amelyek akkoriban a katonai technológiának számítottak. 

Hannibal Performance 2017 videója

Kr.e 218 –ban a Pireneusokból Olaszországba állíttólag több mint harmincezer spanyol, afriaki és kelta harcos kelt útnak, továbbá tizenötezer ló és…..harminchét elefánt. Erről a történelemórán már biztosan hallotak, vagy nem? Tíz nap múlva az alpesi lejtőkről egy jóval kisebb számú hadsereg jött le, akkoriban az emberi vagy akár az állati életre nem fektettek akkora hangsúlyt, de amikor Hannibál már Róma kapujában állt, a meglepett rómaikaknak nem maradt más hátra, minthogy azt kiáltsák: Hannibal ante portas!

Hannibál átkelésén a történészek szempontjából számos hiányosság és pontatlanság van. Azonban ez nem kéne, hogy zavarja ezen a kiváló rendezvény részvételén, amely minden év tavaszán játszódik a Rettenbach gleccseren az Ötztal-völgyben. Igen, pontosan ott, ahol minden év őszén az Alpine Ski World Cup indul. Azonos színpad, azonos nézőtér, csak a legjobb síelők a robogóknak, motorkerékpároknak, helikoptereknek, sőt repülőgépeknek adják át a helyüket. Néhány síelő ugyan megjelenik a domboldalon, de összehasonlítva a 28 000 lóerőjű nehéz hó technikával nem játszanak fontos szerepet. A nagyjából háromszáz „színész” legtöbbje pilóta, járművezető valamint a hatalmas fény show technikusa. És még azok, akik a természeti elemeket irányítják. A nagy előadásnak köszönhetően a tűzszerészek egy lavinát is robbantanak, továbbá a levegőből ejtőernyősök repülnek a helyszínre, minden lángol és dübörög a zene.

Jól sejtik, hogy ez a rendezvény megszervezése rendkívül igényes, helyileg az Ötztal-völgy határán túl ered. A repülőgépek Salzburgból repülnek (a gépeket és a pilótákat a Red Bull biztosítja, amely egyúttal a rendezvény fő támogatója), a táncosok pedig több száz kilométert utaznak az előadás miatt. Hannibálnak ezek a távolságok nem jelentettek problémát, tehát miért kellene a 21.században bonyolítani bárkinek is bármit. „Az egész völgy lakói és a többiek is részei lehetnek ennek a lenyűgöző előadásnak, ez nagyszerű. Az az ő előadásuk, nélkülük képtelenek lennénk egy ilyen akció létrehozására háromezer méter tengerszint feletti magsságban,” dícséri az ötzali Hannibal Performance rendezője Hubert Lepka. Amikor 2000 –ben először találkozott Erns Lorenzivel, az Ötztal Turism irodától, hogy megvitassák a rendezvény formáját, biztosan nem hitték, hogy tizenhét év múlva majdnem az egész világon híressé válnak.

Történelmi színház a 3000 m tengerszint felett elterülő gleccseren – ez valóban egy különleges ötlet. A színpad területe négy és fél négyzetkilométer, amely talán a világ egyik legnagyobb színpadja. A háromszáz színész mellett a fény, a sötétség, a hó, a jég, a lavina és a szél is nagy szerepet játszanak. Ennek köszönhetően minden egyes előadás egy kicsit eltérő. Amikor utoljára néztük meg a rendezvényt, majdnem tizenhét percig tartott, ami akár mínusz tíz Celsius fokban nem kevés. Azonban ha végig kitartanak, nem fogják megbánni. Az előadás vége valami fantasztikus, egyszerűen azt fogják hinni, hogy a rendező és csapat felébresztette a világ összes elemét. 2018 tavaszán már ne hagyja ki.

Foto: © Ernst Lorenzi, Magdalena Lepka, Alexander Lohmann  / Ötztal Tourismus

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: