Másodlagos lakhatás Franciaországban és taxe d’habitation

A franciaországi ingatlanok, amelyeket a tulajdonosok használnak és azokat ki is adják, helyi lakóingatlan-adónak vannak kitéve. Bár a kormány fontolgatja a taxe d’habitation törlését, de ez csak azok számára lenne érvényes, akik egész évben lakják az ingatlanjaikat. 2015-ben volt bevezetve.

Az önkormányzatok maguk döntenek a díj összegéről, valamint, hogy követelik-e egyáltalán. A díj mértéke 5 – 60%, és egyre több önkormányzat él a lehetőséggel. Ugyanakkor több mint 50 000 lakosságú agglomerációval kell rendelkeznie, valamint az ingatlanpiacon jelentős különbség kell, hogy legyen a kereslet és a kínálat között, aminek köszönhetően nagyon nehéz szabad ingatlant találni.

Ezeket a feltételeket összesen 1 151 önkormányzat (28 agglomeráció) teljesíti, és 28%-uk a díjat be is vezette. A legtöbbjük 20%-os díjat vezetett be, de viszont néhány település díja a legfelső határt (60 %) is elérte. Ezek közé sorolható pl. Mouans-Sartoux, Saint-Nazaire, Bidart, Guéthary, 2019-től pedig Párizs és Nizza is. (Forrás: www.french-property.com).

A díj célja a rövid távú kiadások csökkentése, az olyan portálokról, mint az Airbnb, és arra kényszeríteni a tulajdonosokat, hogy az ingatlanjaikat hosszú távra adják ki. Kérdéses, hogy a díjjal elérik-e a céljaikat, azonban az nem valószínű, hogy a tulajdonosok feladják az ingatlan saját használatát a magasabb adókulcs elkerülésének érdekében.

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre:

Figyelmükbe ajánljuk | Az egész világból több mint 6000 ingatlan kínálunk. Teljes kínálat

Aktuális ingyenes külföldi ingatlan ajánlatok és újdonságok a saját e-mail címemre: